3.BÖLÜM

NORMAL EBEVEYN DAVRANIŞLARI VE NEDEN BUNLAR ÇOCUĞUNUZA ZARAR VERMEZ

“Çocuğum hala bizim yatağımızda uyuyor.”

Çocuğu ile beraber uyuyan birçok aile şu tarz cümlelerle karşılaşacaktır: “Eğer siz göndermezseniz o asla yatağınızdan gitmeyecek.” ya da “Peki ya cinsel hayatınız ne olacak?” Ebeveynler sonunda çocukları için doğru şeyi yapıp yapmadıkları konusunda kendilerini sorgulamaya başlarlar. Ya da 16 yaşında hala her gece anne babası ile uyumak isteyen bir çocuğa sahip olup olmayacakları konusunda endişe duyarlar. Öncelikle bir çocuk ne zaman yataktan ayrılır onun cevabını konuşalım. Önce şuna emin olun ki siz onu yataktan zorla göndermeseniz dahi çocuğunuz birlikte uyumak için sizi üniversiteye yanında götürmeye çalışmayacak.

Yatak paylaşımı dünyada oldukça yaygındır ve bir çocuğun odasını ayıracağı yaş da farklılık gösterir. İskandinav ve Asya ülkelerinde yatak paylaşımı oranları Amerika ve Kanada’ya göre daha yüksektir (Mindell, Sadeh, Wiegand, How, & Goh, 2010; Nelson & Taylor, 2001; Welles-Nystrom, 2005; for a review, see Cassels, 2013). Yazarlardan biri tarafından ailelere yapılan bir ankette çocukların odasını ayırma talebinde bulundukları yaşlar en erken 18 ay iken en geç 10 yaş olarak görülmüştür.

Bu geçiş sürecini etkileyen bazı faktörler: Diğer odada kardeşinin bulunması (başka bir çocukla aynı odayı paylaşabilmesi), yatakta yeni bir bebeğin olması (bebeğin güvenliğini sağlama ve büyük çocuğun uyku bölünmesi yaşamasını engelleme) ve çocuğun kendi gelişimsel ihtiyaçları. Her aile kendi çocukları için ilgili faktörleri göz önüne almalı. Eğer onlar için her şey yolundaysa, kimse bir aileye aile yatağından vazgeçmesini söyleyemez. Daha da önemlisi, yatak paylaşımı ile ilgili araştırmalarda bebekken yatağı ayrılan çocuklara kıyasla ebeveynleri ile yatak paylaşımı yapan çocuklarda sosyal, duygusal veya bilişsel hasara rastlanmamıştır. (e.g., Abel, Park, Tipene-Leach, Finau, & Lennan, 2001; Barajas, Martin, Brooks-Gunn, & Hale, 2011; Keller & Goldberg, 2004; Okami, Weisner, & Olmstead, 2002).

Gündeme gelen ikinci konu ise kullanımda olan aile yatağının evlilik ilişkisine etkisidir. Yeni bir araştırma gösteriyor ki yatak paylaşımı bilinçli olduğunda evlilik ilişkisine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. (Messmer, Miller, & Yu, 2012).  Çocuğun uyku sorunlarına çözüm olarak yatak paylaşımını seçen ebeveynler ilişkileri üzerindeki stresin arttığını raporlamışlardır ancak bunun asıl sebebi muhtemelen çocuklarının uyku problemleridir. Cinsel ilişki söz konusu olduğunda ise çocuklarıyla beraber uyuyan aileler genellikle bu ihtiyaçlarını giderebilmek için yaratıcı çözümler üretmektedirler. Bu konuda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız birçok güzel (ve eğlenceli) blog bulabilirsiniz.

 

  1. bölüm:

    NORMAL BEBEK UYKUSU BÖLÜM 1

  2. Bölüm:

    NORMAL BEBEK UYKUSU BÖLÜM 2

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.