Neye İhtiyacınız var?

Her yandan başka sesler yükselirken, herkes size nasıl bir ebeveyn olmanız gerektiğini söylerken, kendi iç sesinizi duymakta zorlanıyor musunuz? 

Çocuğunuzun davranışlarının ötesindeki ihtiyaçlarını okumakta, zaman zaman iletişim kurmakta zorlanıyor musunuz? 

Ailenizin değerleriyle uyumlu sınırlar oluşturmakta, ailenizdeki herkesin ihtiyaçlarının duyulup görüldüğü bir iklim yaratmakta zorlanıyor musunuz? 

Olmak istediğiniz ebeveyn olmaya çalışırken sizi aşağı çeken geçmiş deneyimlerinizin, korkularınızın ve sınırlayıcı inançlarınızın farkına varmakta ve engelleri aşmakta zorlanıyor musunuz? 

Aynı kaotik döngülere tekrar tekrar düşüp çıkış yolu bulmakta ve istemediğiniz tepkiler verdiğinizde suçluluk duygusuyla baş etmekte zorlanıyor musunuz?

Çocuğunuza koşulsuz kabul vermekte, güvenli ve yargılanmayacağı bir alan açmakta zorlanıyor musunuz? 

Yargılamadan, düzeltmeye çalışmadan, suçlu hissettirmeden ve yapmanız gerekenleri empoze etmeden sizi şefkatle dinleyecek, empatik bir eşlikçiye ihtiyacınız olduğunu düşünüyor musunuz? 

O halde bir ebeveyn koçuyla çalışmak sizin için uygun olabilir. 

Ebeveyn koçluğunda neler yaparız?

Koçluk ilişkisinde ebeveyn edilgen değildir. Koç otorite değildir. Koç danışana bilgi ve kaynakları ile rehberlik ve eşlik eder. Ebeveyn koçu spesifik problemlere çözümler üretmez, doğru olduğunu düşündüğü metodları empoze etmez. Ebeveynin kendi doğrularını bulmasının önündeki engelleri ortadan kaldırmak için ona destek ve rehberlik verir. 

Koç ebeveyne, güven içinde kendini ifade edebileceği bir alan sunar ve bu alanda ebeveyn zorlayıcı duygularını koçla birlikte düzenlemeyi deneyimler. Kendi içinde güvende hissetmenin bedensel ve duygusal farkındalıklarını yaşar. Benzer bir duygu koçluğunu ve empatik eşlikçiliği çocuğu ile ilişkisine aktarabilmesi için koç tarafından desteklenir. 

Ebeveyn ile koç arasında güven ilişkisi olması, ebeveynin kırılgan yanlarını koça açmaya hazır olması ve ebeveynin dönüşüm için adımlar atmaya istekli olması önemlidir. 

Ne ebeveynlikte ne de koç danışan ilişkisinde mükemmellik söz konusu değildir ve beklenmez. Beklediğimiz ve çabaladığımız tek şey olduğumuz noktadan ileriye doğru adımlar atabilmektir. Her küçük ilerleme kutlanacak bir başarıdır. 

Ben kimim?

Anne babalık insanın hiç tanımadığı yönleriyle tanışmasını sağlıyor. Benim hikayem de böyle başladı. İşletme mezuniyeti, ardından İnsan Kaynakları yüksek lisansı ve kurumsal hayatta geçen yıllardan sonra anne olacağımı öğrendim. Problemli bir gebelik başlangıcı kurumsal hayatı bırakmama vesile olurken, eşime gelen bir iş fırsatı ile de İstanbul’dan ayrılıp İzmir’e taşındık. Gebeliğim boyunca önce emzirme ve bebek bakımı, sonra da ebeveynlik biçimleri ile ilgili araştırmalara başladım. Ancak o kadar az Türkçe kaynak vardı ki, güncel çalışmaları takip edebilmek için yabancı kaynaklara yönelmek zorunda kaldım. Kızım doğduktan bir süre sonra da arkadaşlarımın da desteği ile ‘bidunyacocuk.com’ blog adresimi kurdum. Yabancı kaynaklardan taradıklarımı tecrübelerimle harmanlayarak aklıma gelen her konuda yazmaya başladım.

Amacım Türk ebeveynlerin ana dillerinde daha fazla kaynağa ücretsiz erişebilmelerine olanak sağlamaktı. Yazdıklarımı daha çok insana ulaştırmak için de sosyal medyaya yöneldim. Burada hiç beklemediğim bir ilgiyle binlerce insana ulaşma şansını yakaladım.

Kurumsal hayata yeniden dönmeyi hiç istemediğim ama ne yapacağımı da tam olarak bilemediğim bir dönemde, eşime bu kez de yurt dışında bir iş fırsatı doğmasıyla Almanya’nın Münih şehrine taşındık. Taşınmamızın hemen ardından pandemi sebebiyle eve kapanınca, bu zamanı fırsata çevirmeye karar verdim. The Jai Institute for Parenting’den uluslararası ebeveyn koçluğu eğitimimin yanında bu alanda daha pek çok eğitim aldım. Daha sonra da İstanbul Üniversitesi’nde Çocuk Gelişimi bölümüne başladım. Hala üniversite eğitimimi devam ettirirken ebeveynler için atölyeler düzenliyorum. Bir yandan süpervizyon alırken de bireysel ebeveyn koçluğu vermeye başlamaktan mutluluk duyuyorum. Yeni kariyer yolumdaki amacım, daha çok ebeveynin çocuklarını büyütürken onlara şefkatle eşlik edebilmelerine aracı olmak ve bunu yaparken kendi otantik ebeveynlik yollarını çizmelerinde onlara destek vermek. Şefkatli, barışçıl, bağ odaklı ebeveynliğin dünyayı değiştirebileceğine kalpten inanıyorum. Bir yerlerde yolumuzun kesişmesi dileğiyle…

Aldığım Eğitimler

Çocuk Gelişimi Lisans – İstanbul Üniversitesi (2021-devam ediyor)  

Healing Trauma – Peter Levine (2021-devam ediyor)

Parent Coach Certification Program – Jai Institute for Parenting 

When the Body Says No – Gabor Mate 

The Whole-Brain Child: 12 Revolutionary Strategies to Nurture Your Child’s Developing Mind – Mindsight Institute by Dr. Dan Siegel

Mindful Emotion Coaching – Open Learning 

Everyday Parenting, The ABCs of Child Rearing – Yale University 

Power of Self Compassion Workshop – Kristin Neff (2 days)

Mindfulness Based Stress Reduction – Palouse Mindfulness (8 weeks)

Meet Your Brain: A Short Introduction to Neuroscience – Brain Academy  

Mindfulness for Individuals: Mindfulness and Neuroscience – Enjoy TEFL  

Mindfulness Parenting Practitioner Certification – Life Success Academy 

Understanding Children’s Emotions Workshop – Isabelle Filliozat 

Introduction to Social Psychology – Queensland University 

Introduction to Developmental Psychology – Queensland University

Duyusal Beyin, Anlama ve Gelişimini Destekleme Stratejileri – Duyusal Akademi 

Stanford’s Short Course on Breastfeeding – Stanford University    

Ebeveyn Koçluğu Danışan Yorumları:

..

..

..

..

..

..

..