İster sezaryen ister normal doğum yapın, hemen sütünüz gelecek. Çünkü süt hamileliğin 4. Ayından itibaren oluşmaya ve memelerde beklemeye başlıyor. Ama gelecek olan sütün nasıl olacağını önceden bilirseniz daha rahat olabilirsiniz. İlk günler gelecek olan süte “kolostrum” ya da halk ağzında “ağız sütü” adı verilir. Sağılmaz, sıkınca gelmez, rengi sarı veya kahverengi, bal kıvamında, tek damlası altın değerinde bir süttür. Bebek emdikçe ağzına sızar. Siz orada olduğunu anlayamayabilirsiniz, bu olmadığı anlamına gelmez. İlk birkaç gün sütüm gelmedi hurafelerini bir kenara atın. Şakır şakır beyaz süt gelmesini bekleyenlerin uydurmaları onlar. Her memelinin ilk birkaç gün kolostrumu gelir.

Bebek doğduktan sonra ilk yarım saat içinde emzirmeye çalışmalısınız. Mümkünse henüz doğumhaneden çıkmadan emzirin. Ve yine mümkünse doğar doğmaz bebeğinizle ten teması yapın. 

Ben bu konuları doktorumla baştan konuştum. Doğumum plansızdı ve doğum yaklaştığında doğumhanede benimle olacak ekip ile de ten teması yapmak ve bebeğimi hemen emzirmek istediğimi paylaştım. Doğum yapar yapmaz bebeğimi çocuk doktoru muayene edip bana verdi. Doğduktan sonraki 5 dakika içinde bebeğimle ten teması yaptık ve kendisi aranıp memeyi tuttu. Birkaç dakika boyunca da çok güzel emdi. Memeyi bıraktığında ağzında kolostrumu gördük. Yani kolostrum doğum yaptığım ilk dakikalarda bebek emdiğinde hemen geldi. Kontrolleri yapılır yapılmaz da kucağıma aldım ve doğumhaneden kucağımda bebeğimle çıktım.

Odaya geçtiğiniz vakit bebeğinizi emzirmek en önemli işiniz olmalı. Hayatta kalmak için tek ihtiyacı annesinin memesinde olmak olan minik bebeğinizin en kritik saatlerindesiniz. İlk 40 gün gündüz 1,5 saati gece 2 saati aşmadan bebeğinizi emzirin. Bebeği uyandırmakta zorlanıyorsanız topuğunu sıkma, yüzünü ıslak pamukla silme, altını açma, tamamen soyup ten teması yapma gibi yöntemler deneyebilir, hemşirelerden destek isteyebilirsiniz. Emerken uyuyakalan bebeğin emmeye devam etmesi için çenesinin altını uyarabilirsiniz. Memeyi kendisi bırakana kadar çekmeyin. Uyuyup uyanıp dinlenerek emmeye devam etmesi çok muhtemel. Henüz çenesi güçsüz ve midesi de bir kiraz tanesi kadar unutmayın. Yani sık sık az az emmek istemesi normaldir.

Peki, ten teması nasıl yapılır? Bebeğinizi beziyle kalacak şekilde soyun. Siz de üzerinizi tamamen soyunun. Sırtınızı yastıklarla destekleyerek iyice geri yaslanın. Bebeğinizi vücudunuza paralel şekilde üzerinize koyun. Üşür diye korkmayın, sizin teninizden ısınacak. Sırtına bir battaniye örtmeniz yeterli olur. Bebek aranırsa memeyi tutması için yardım edebilirsiniz. Bu yöntemi bebeğinizle bağınızı güçlendirmek, meme reddi dönemlerinde memeye ısındırmak ve huzursuzluk yaşadığında sakinleştirmek için de kullanabilirsiniz.

Hastaneden çıkma vakti geldiğinde iki kişi çıktığınız eve üç kişi dönüyor olmak gerçekten değişik bir his. Asıl panik o zaman sarıyor insanı. Kucağımdaki minicik bebeğime bakıp, bu bebek şimdi benim mi, bana mı emanet diye düşündüğümü hatırlıyorum. İnsan 9 ay karnında da taşısa, psikolojik ve fiziksel olarak her türlü hazırlığı da yapsa gerçekten nasıl olacağını tahmin edemiyor. Ve serüven başlıyor…   

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.