Bir gün sosyal medyada bir anne ile konuşurken her gün kitap okuduğumdan bahsettim. “Çocukla kitap okumaya fırsat bulabiliyorsanız bravo size.” gibi bir cevap verdi. Evet herkesin kitap okumaya benim kadar değer vermesini beklemiyorum. Ama çocuğum var kitap okuyamıyorum, benim için geçerli bir bahane değil. Yemek yemek, su içmek kadar doğal ve ihtiyacım olan bir şey çünkü. Vaktiniz olmadığını düşünüyorsanız önce internette geçirdiğiniz vakti hesaplayın. Günde kaç saatiniz telefona veya tablete amaçsızca bakarak geçiyor? Bunun her gün 15 dakikasını kitap okumaya ayırsanız mesela mümkün olmaz mıydı?
Ben bebeğim küçükken daha çok onu emzirirken okurdum. Biraz daha büyüdüğünde yemek yaparken ve yemek yerken de okumaya başladım. Emzirirken okumama izin vermemeye başladığında uyuduğunda ve bazen kendi kendine takıldığı zamanlar uyanıkken de okumaya başladım. Şimdi ise o uyurken de uyanıkken de rahatlıkla okuyorum. Beni kitap okurken gördüğünde gidip kendi kitaplarını açıp o da okuyor. Bir süre sonra sıkılıp yanıma geliyor ve sen anlat demeye başlıyor. Belki ikişer üçer sayfa bölünerek okuyorum o uyanıkken ama okuyorum. Ayrıca beni elimde kitapla görmesini de çok istiyorum. Çünkü ben anne babamı sürekli kitaplarla görerek büyüdüğüm için bu kadar kitaplara düşkünüm.
Kendime koyduğum hedefler var. Her gün elime mutlaka kitap almayı ve birkaç sayfa dahi olsa okumayı amaçlıyorum ve bunu her koşulda gerçekleştiriyorum. Bana güzel bir an hayal etmemi söyleseniz içinde mutlaka kitap okuyan bir ben vardır. Benim için huzur, keyif, nefes adeta… Yazmak da hep tutkumdu. Bir süre ara verdiysem de şimdi yeniden yazıyor ve yazdıklarımı paylaşıyor olmak da beni çok mutlu ediyor. Blog yazmaya başlayana kadar bunu yapabilir miyim, başlasam da sürdürebilir miyim diye şüpheye düşmüştüm. Ama korktuğum gibi olmadı. Kızım benim yazı yazma sürecime çok güzel adapte oldu. Ben yazarken bazen yanımda bazen kucağımda oturup beni izliyor, bazen de gidip kendi kendine oyun oynuyor.
Aranızda ilk gebeliğini yaşayanlar varsa, yazdıklarımın birçoğu havada kalacaktır. Bebeğiniz olduktan sonra başa dönüp zamanı geldikçe yazdıklarımı tekrar okumalısınız. Aynı şey ebeveynlik kitapları için de geçerli. Henüz çocuğunuz bile olmadan çocukların öfke nöbetleri hakkında okumak sizin için fazla bir şey ifade etmeyecektir. Bilgi sahibi olmak önemli ama zamanı iyi kullanmak da çok önemlidir.
Hamilelikte ben “Hypnobirthing” kitabını ve birçok blogdan pozitif doğum hikayelerini okudum. Bunun yanında bebek bakımı ile ilgili videolar seyrettim ve doğum yapacağım hastanenin verdiği gebe okuluna katıldım. Herhangi bir eğitime gitmek yeterli değil bence. İçeriğine bakıp gerçekten faydalı bilgiler veren, doğal doğumu, emzirmeyi, anne ve bebek dostu bir doğum sürecini destekleyen, bunun için yöntemler sunan bir eğitimi tercih etmeli, emzirme konusunda da mutlaka önceden bilgi sahibi olmalısınız. Bildiğiniz gibi bu konuda sonu gelmez hurafeler ülkesinde yaşıyoruz. Bu yüzden bilimsellikten uzak önerileri lütfen duymayın. Emzirme ile ilgili yayınlanmış en güzel kitap “Emzirme Sanatı” ama sanırım artık basımı yok. Bu yüzden “lllturkiye.org” web sitesinden ve “emzirme sanatı” facebook grubundan bilgi alabilirsiniz. Ayrıca W. Sears’ın Doğal Ebeveynlik kitabı da emzirme ve bağlanma üzerine güzel bilgiler içerir. Bu kitap aslında ebeveyn olmadan ve sonrasında da bir başucu kitabı olarak zamanı geldikçe ilgili bölümleri tekrar okunabilecek bir kitap. Doğal ebevenlik ile ilgili Attachment Parenting Türkiye web sitesini ve sosyal medya hesaplarını da takip edebilirsiniz.
Sears’lara ait Doğal Ebeveynlik kitabı bu ebeveynlik biçimi ile ilgili en doğru bilgilere bir arada ulaşabileceğiniz güzel bir kaynak. Okudukça aslında katı kuralları olmadığını, sizi hep iç sesinizi ve çocuğunuzu dinlemeye ittiğini göreceksiniz. Bu yaklaşım çocuğu bir birey olarak kabul eder. Ve aslında basitçe kendinize yapılmasını istemeyeceğiniz bir şeyi çocuğunuza da yapmamayı öğütler.
Sadece çocuğa odaklı bir yaklaşım değildir. Ebeveynlerin aile, iş ve çocuk arasında denge kurmaları ve kendilerine de özen göstermeleri için önerilerde bulunur. Doğal ebeveynlik yaklaşımı tutarlı ve şefkatli bir ebeveyn olma yolunda bir rehber niteliğindedir. Her çocuğun ve her ailenin farklı olduğunu kabul eder, kendi içlerinde kendi doğrularını ve yanlışlarını yine çocuklarını ve aile dinamiklerini dikkate alarak bulacaklarını söyler. Yapılmış araştırmalarla destekleyerek belli başlı bağlanma yöntemleri önerirken aynı zamanda sınırlar koyar. Örneğin güvenlik kırmızı çizgidir. Çocuğun güvenliğini tehlikeye atacak hiçbir davranışa izin verilmez. Kitapta bebekle bağlanma yöntemleri de yedi başlıkta incelenmiştir.
- Bebekle doğumda bağlanmak
- Emzirmek
- Bebeği askıyla (ergonomik taşıyıcılarla) taşımak
- Bebeğe yakın uyumak
- Bebeğin ağlamasını dikkate almak
- Denge ve sınırlar
- Bebek eğiticilerine dikkat
Her ne kadar bebek ile bağlanma yöntemlerine ağırlık verse de genel olarak ebeveynlik yolculuğunuzda sürdürülebilir bir yaklaşım olduğu için her yaştan çocukla bağ kurmada yardımcı olacak bir kitap olduğunu söyleyebilirim. İçindeki bütün örnekler size uymayabilir ama unutmayın ki bunlar sadece size yol göstermesi, bakış açısı kazandırması için paylaşılmış deneyimlerdir. Kitapta da birçok kez tekrarlandığı gibi “Birtakım kurallara uymak zorunda değilsiniz, sadece içinde bulunduğunuz durumu algılamanız ve buna cevap vermeniz gerekir.”
Kitapta sadece annelere değil babalara da bu yolda rehberlik edecek bilgiler verilmiş. Piyasada babanın çocuk bakımındaki yerini çocuktan çok uzağa konumlandıran yaklaşımları mutlaka duymuşsunuzdur. Doğal ebeveynlikte baba da en az anne kadar çocuğun hayatında önemli bir yere sahiptir. Babalar bazen bebeklerinin bazen de sadece eşlerinin yanında olarak bu bağı güçlendirebilirler. Ebeveynlik yolculuğu tek başına çıkılan bir yolculuk değildir. Baba da bebeğini emzirmek dışındaki bağlanma yöntemlerinin hepsini uygulayabilir, emzirme konusunda da eşine destek olarak bu sürece dahil olabilir.
Benim yazılarımda çokça kullandığım, dönüp dönüp yeniden sayfalarını karıştırdığım, gerçekten içime sinerek önerebileceğim kitaplardan biri Doğal Ebeveynlik. Kitaplığınızda mutlaka olsun.
Keyifli okumalar.