İlk Gebeliğimde Aldığım Gereksiz Eşyalar

Emzik-biberon : Hamile olduğumu öğrenir öğrenmez gidip aldığım ilk şeyler bunlardı ve hiç kullanmadım. Emzirmeye niyetliyseniz, hamileyken bunları almaya hiç gerek yok. Arada sağıp verecekseniz ya da işe erken başlayacaksanız dahi biberona alternatif ürünler tercih edebilirsiniz. 5-6 aydan itibaren de pipetli suluklara geçebiliyorlar. Emzik vermek ise tercih meselesi. Emzirmeyi sekteye uğratabileceği için ve sonradan bıraktırmak zorlayıcı bir deneyim olduğu için ben tercih etmedim. Risklerini bilerek karar verin. Kullanacaksanız da ilk 3 ay, bebek memeye tamamen alışana kadar vermemenizi öneririm. Dolayısıyla hamileyken almaya gerek olmayan, sonradan tercihe ve ihtiyaca bağlı alınabilecek ürünler.

Bebek beşiği : Yine hamileliğimin başında günler harcayarak araştırıp aldım. İpek içine asla yatmadı. Biz aynı yatakta beraber uyuduk hep. Beraber yatamam ayrı düzlem olsun derseniz de, en uzun süre kullanabileceğiniz ve anne yanı şeklinde yatağa birleştirilebilen bir model seçin derim. Temas ihtiyacı fazla bir bebeğiniz olursa (ki bebeklerin çoğu böyledir) ayrı bir yatakta pek yatmayabilir. Özellikle de yenidoğan döneminde. O yüzden sadece yenidoğanken içine sığacağı, göze hoş gelen minicik beşiklerden almak iyi bir yatırım değil.

Pahalı, hareketli ana kucağı : Basit bir şey birinden ödünç ya da ikinci el alıp bebek içinde duruyor mu diye bakılabilir ama çok para verip sesli hareketli falan olanı almak bence şart değil. 3-4 aydan sonra zaten içine sığmıyorlar. İpek buna da asla oturmadığı için sıfır olarak geri sattık. İkincide kiralamayı ve denemeyi düşünüyorum.

Çatlak kremi: Araştırmalar çatlakların genetik olduğunu gösteriyor. Ve biraz olsun yardımcı olabilen tek şeyin nemlendirmek olduğunu söylüyor doktorlar. Bol su içmek ve sıradan bir nemlendirici veya yağ kullanmak yeterli. İlkinde özenip çatlak kremine çokça para vermiştim. Bu kez evdeki vücut nemlendiricimi kullanıyorum.

Bebek küveti : Yine sadece bebeğin 2-3 ay içine sığabildiği, gereksiz yer kaplayan bir eşya. Ben 1-2 kez dışında hiç kullanmadım. İpek’le beraber duşa girip kucağımda yıkıyordum. Şimdi küvet yerine farklı yer kaplamayan alternatifler çıkmış. Kucakta yıkayamam diyenler onları değerlendirebilirler.

Yenidoğan kıyafetleri : Kızım yenidoğan kıyafetlerini sadece 10 gün kadar giyebildi. Bazı kıyafetleri hiç giydiremeden küçüldü. İlk aylar çok hızlı büyüdükleri için yenidoğan az alıp onun yerine 0-3 ay kıyafetlere ağırlık vermek daha mantıklı.

Eldiven ve ayakkabı : Ben ayrıca almamıştım ama setlerin içinden çokça eldiven çıkmıştı. Bebeğin tırnaklarını güzelce kesip törpülemek yeterli oluyor yüzünü çizmemesi için. Dünyayı elleriyle tanıyor o yüzden elleri sürekli kapatmak pek de iyi bir fikir değil. Bir de eldivenler hareket ettikçe elinden düşüyor. Uyku tulumlarının elleri kendinden kapananları tercih edilebilir üşümemesi ve uykuda yüzünü çizmemesi için. Ayakkabıyı da yürümeye başlamadan sadece görsel için almak gereksiz masraf. Ayakları sıcak tutmak için minik patikler tercih edilebilir.

Çıtçıtlı tulumlar : O çıtçıtları tek tek iliklemek zulüm gerçekten. Fermuarlıyı giydirmek bir saniye sürüyor.

Bez ve ıslak mendil stoklamak: Bebek doğmadan bolca alıp stoklamak hiç iyi bir fikir değil. Çünkü aldığınız ürünler bebeğinize alerji/pişik yapabilir. İpek’te 3 marka bez deneyip üçüncüde pişik yapmayanı bulmuştuk. En temiz içerikli denen ürünler ne yazık ki alerji yapmıştı. Deneyip emin olmadan stoklamayın derim.

Bebek şampuanı, yağı, duş jeli, temizleme jeli : Bebeğin bunların hiçbirine ihtiyacı yok. Temiz içerikli bir sabun yeterli. Hatta ilk ay sabun dahi kullanmadan sadece su ile temizlik öneriliyor. Yağlamak isterseniz de doktorunuzun önerisi ile ve alerji kontrolü yaparak içeriğinden emin olduğunuz bir yağ kullanabilirsiniz. İlla ki bebek yağı olarak satılanlardan olması şart değil. (Bebek ürünü diye satılan her şeye gereksiz fiyat farkı biniyor.) Şampuan ve duş jelini bir süre kullandıktan sonra sabuna geçmiştim geçen sefer. Bu sefer önce sadece su, sonra direkt sabun kullanacağım temizlik için.

Kimyasal içerikli pişik kremleri : Yine ilk çocuğumda başta bilmeden alıp kullandım. Sonra bıraktım ve aynısefa ile sarı kantaron merhemlerine geçiş yaptım. İkisi de müthiş etkili. Bu kez baştan bunları kullanacağım. Güvenilir yerden almak ve içeriği önemli tabii. Bazı temiz içerikli kremlerde dahi alerjen olabilecek farklı bitkiler veya maddeler eklenmiş olabiliyor.

Bebek çantası : Gereksiz değil ama seçerken çok dikkat etmek gerektiği için buraya ekledim. İpek bebek arabasına asla binmediği için, ben hep kanguru/sling kullandım. O durumda da sırt çantası kullanmak gerekiyor ama aldığım çanta kol çantası şeklinde ve bebek arabasına uyumluydu. Hiç kullanamadım. Normal bir sırt çantası ile idare etmiştim. Bu kez hem sırta hem arabaya takılabilen bir çanta bakıyorum ki ikinci bebeğim arabayı severse orada da kullanabileyim.

Bu listede yazdıklarım tamamen kişisel tecrübelerime dayanıyor. Dolayısıyla herkes için geçerli olmak zorunda değil, hepsi tercih meselesi. Fikir vermesi için paylaşmak istedim. Dilerim faydalı olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.