Alerji ile tanışmamız
Uyumayan bebekten daha zoru hem uyumayan hem emmeyen bebekmiş. Kızım 1,5 aylık olduğunda birden memeyi reddetmeye başladı. Okuduklarım, bildiklerim, iç sesim bana bu bebeğin şuan 7/24 emmesi gerektiğini, normal olanın koynumdan ayrılmak istememesi olduğunu söylüyordu ama gerçek hiç de öyle değildi. Bu aylarda meme reddi yaşayan anneler ne demek istediğimi çok iyi anlarlar. Emzirebilmek için uyutmam gerekiyordu ve şahin gibi esnemesini gözler olmuştum. Esnediği an alıp slinge bağlayarak evin için turlamaya başlıyordum. Bu arada emmek istiyor ama ağzına her aldığında memeyi geri çıkarıyordu. Sonunda sallantı ile daldığında emip karnını doyuruyordu. Uyanmaması için slingden çıkarmıyordum. Sevgili slingim resmen üniformam olmuştu. Uyanıkken de benden ayrı durmak istemediği için yemeğimi temizliğimi ve işlerimi de yine bebeğim slingde iken yapıyordum. Benim için neredeyse günün tamamı ayakta hızlı tempo ile gezerek geçiyordu. Gece uykuya geçişleri ise ayrı bir maceraydı. Uzun uğraşlar sonucu uyuttuğumda dahi kısa bir süre sonra ayaklarını karnına çekerek sancıyla uyanıyordu. Gece defalarca kalkıp gezdiriyordum. Bu dönemde bir hayli kilo verdim. Zaten 50 kilo civarındaydım, 44 kiloya düştüm. Ama bu daha başlangıçtı. Daha bir de alerji diyeti yapmam gerekecekti.
Bu arada tabi sürekli neden böyle olabileceğini araştırıyordum. Doktorum gazdan olduğunu, bazı bebeklerin bu şekilde emmeyi reddebileceğini söylüyordu. Alerjiyi araştırmaya başladım. Bariz belirtiler olmasa da alerji olabilir mi fikri kafamın bir kenarındaydı sürekli. Sonunda süt ürünleri diyeti denemeye karar verdim. Süt ürünlerini kestim, her gün tükettiğim gıdaları gün aşırı yemeye başladım. Bir yandan da öğrendiklerimden yola çıkarak meme reddini yenmek için neredeyse her gün beraber duşa giriyorduk. Gün içinde de birkaç kez ten teması yapıyorduk. Dönüşümlü olarak bildiğim bütün emzirme pozisyonlarını deniyordum. Çekyatta zıplayarak bile emzirdiğim günler olmuştu. Şimdi anlatırken o zorluklar öyle uzak ki, yaşarken sanki hiç çıkamayacağım bir bataklığa batmışım gibi hissediyordum. Bu şekilde geçen 7 haftanın ardından bir gün duştayken bebeğim ilk kez kendi isteğiyle emmeye başladı. Yaklaşık 30 saniye kadardı ama bana umut olmaya yetti. Haftalardır beklediğim kıvılcımı görmüştüm.
Sonra ara sıra biyolojik pozisyonda emmeye başladı. Aynı zamanda sütüm tazyikli olduğu için sürekli boğuluyordu ve bu pozisyon tazyiği de azaltıyordu. Aylar sonra ilk kez oturarak emzirebilmenin keyfini yaşıyordum ve emerken bebeğimin gözlerine bakabilmek, onunla konuşabilmek, sadece o anda kalarak onunla bu dakikaları başka hiçbir şey düşünmeden yaşayabilmek paha biçilemezdi…
Alerji Belirtileri
Bebeğimin hala alerjik olduğunu düşünüyordum ve hala neye alerjisi var bilmiyordum. Gıda ve toz alerjilerinin belirtileri genellikle şöyleydi: Gaitada mukus ve/veya kan, geçmeyen pişik, makatta hare şeklinde kızarıklık, ciltte kızarıklıklar veya döküntüler, şiddetli kusmalar, reflü, gaz sıkıntıları, karın ağrısı ve gurultular, uykuya dalamama, uykudan ağlayarak uyanma, genel huzursuzluk hali, meme reddi, beslenme reddi, kulak arkası kabuklanma, kaşlarda konak, kiloda düşüş ve bazen de gelişim geriliği, öksürük, hırıltı, tekrarlayan üst solunum yolları rahatsızlıkları, zor nefes alma, atopik cilt, egzama veya dermatit… Kızımda gaz sıkıntıları, uyku sorunları, zaman zaman kulak arkası kabuk ve karın gurultuları vardı. Bunları herhangi birine söylediğimde hep bebeklerde ilk aylarda normal olduğu cevabını alıyordum. Peki siz bebeğinizde alerji var mı nasıl anlayabilirsiniz?
Öncelikle bu belirtilerin en az birkaç tanesi bir arada bulunuyor olmalı. Unutmayın tek başına gaitada mukus, enfeksiyon, amip veya bağırsak rahatsızlıklarına da işaret edebilir. Tek başına uyku sorunları, bebeğinizi uyutma yönteminizde veya uyku işaretlerini yakalamada sorun yaşadığınızı gösteriyor olabilir. Belirtilerle ilgili değerlendirme yaparken biraz ince düşünmek gerekiyor aslında.
Diyelim ki bu belirtilerin birkaçı bir arada mevcut ve siz alerjiden şüpheleniyorsunuz. Öncelikle yapmanız gereken ilk şey çocuk doktorunuza gidip belirtilerden bahsetmek. Kan idrar ve gerekiyorsa gaita tahlillerini yaptırıp alerji dışındaki olasılıkları elemek. Sonra alerji şüphenizi doktorunuzla paylaşarak destek isteyebilirsiniz. Yönlendirme yapmazsa ilk olarak şansınızı bir çocuk gastroentoroloji veya çocuk alerji doktorundan yana kullanın. Sevk gerekmeden muayene olabileceğiniz bir doktor bulursanız mutlaka gidin.
Burada birkaç olasılık var:
1.olasılık, doktor bulamayabilirsiniz ve çocuk doktorunuz da alerji olduğunu düşünmüyordur. Bu durumda eğer alerji şüpheniz kuvvetliyse, çocuk doktorunuza diyet denemesi yapmaya karar verdiğinizi haber vererek süt ürünleri ve paketli gıdaları kesip deneme yapabilirsiniz. Genellikle fark görebilmek için 3-4 hafta kaçaksız bir diyet yapmanız gerekir. Kafanıza göre her şeyi yemeyi bırakıp sonunu göremediğiniz bir yola girmeyin derim. Bir alerji/gastro uzmanı eşliğinde diyet denemesi yapmak her zaman daha güvenlidir unutmayın. Bunun için şartlarınızı zorlayın.
2.olasılık, çocuk doktorunuz alerji olabileceğini düşünebilir ama alerji bölümüne sevk etmez. Kendisi size bir diyet verir, yanında alerji maması da önerebilir. Diyete çocuk doktorunuzla başlasanız da herhangi bir değişiklik halinde alerjiye sevk etmesini istemenizi öneririm. Alerji gerçekten uzmanlık gerektiren bir alan. Bazı çocuk doktorları alerji konusunda gayet bilgili olsa da bir uzmanla yola devam etmek her zaman daha garantili olur. Bebeğinizde ciddi şekilde kanama varsa, gelişim geriliği varsa, diyete rağmen hiç düzelme görülemiyorsa, bebek memeyi ve sağılmış sütü dahi reddediyorsa ancak o zaman doktor tarafından mama verme kararı alınabilir. Her alerjik bebek için mama kullanmak bir mecburiyet değildir. Mama alerjiyi tedavi etmez.
3.olasılık, çocuk doktorunuz alerji olduğunda hemfikirdir ve sizi alerji veya gastroentoroloji bölümüne sevk eder. Uzman doktorunuz bazı testler uygulamak isteyebilir. Kan, gaita ve cilt testlerinden biri veya birkaçı bir arada olabilir. Test yaptırmanızda bir sakınca yok ancak şunu da unutmayın, bebeklerde bu tür testlerin doğruluk payı ne yazık ki çok düşüktür. Bebeğinizde bütün testler negatif olsa dahi alerji olabilir. Bu yüzden en doğru tespit yöntemi diyet denemesi yapmaktır.
*Laktoz intoleransı belirtileri alerji ile çok benzer olabilir. Bu yüzden intolerans olasılığını da değerlendirin ve doktorunuzla paylaşın.