Mesajlarda en çok konuşalım denen konu uyku. Bu konuda sanırım ne kadar konuşursak konuşalım annelere yetmiyor. Çünkü sihirli bir formül, herkese uyan bir yöntem yok. Ben de bu konudaki bakış açımı ve uyku ile ilgili faydalı olabileceğini düşündüğüm ipuçlarını maddeler halinde özetlemek istedim.

1- Yalnız değilsiniz. Her yeni anne bebeğini nasıl uyutacağı, nasıl emzireceği, nasıl yıkayacağı, nasıl sakinleştireceği gibi birçok konuda bocalar. Yüz tane kitap da okusa, 10 tane eğitime de gitse bocalar. Çünkü pratikle teori farklıdır, bunun yanında her bebek de farklıdır. 5 çocuk da büyütmüş olsanız 6.da yeniden sıfırdan başlarsınız. Bunun normal olduğunu kabul edin, kendinize yüklenmeyin. Beceriksiz değilsiniz, sadece bebeğinizle birbirinizi henüz yakından tanımıyorsunuz.
2- Bebekler için uyumak, nefes almak kadar, beslenmek kadar, dışkılamak kadar doğaldır. Öğrenmeleri ya da eğitilmeleri gereken birşey değildir. Sadece ihtiyaçlarını anlayıp uygun ortamı yaratmak için zamana ihtiyacınız var.
3- Her bebeğin uyumak için güvende hissetmeye ihtiyacı vardır. Kimi için bu anne yanı yatak, kimi için ağzında meme, kimi için kucak, kimi için ten teması, kimi için ayrı bir beşik olabilir. Tek bir ortak nokta var ki o da güvende hissetmeleri için bakım vereninin (genellikle anne) yakın olması ihtiyacıdır. Bir bebeğin tek başına ve tüm gece deliksiz uyuması NORMAL ve beklenen birşey değildir. Bazı bebekler uyuyabilir. O da normaldir. Ama uyumayan için de bu bir sorun değildir.
4- Bebekler ağlar. Bazen açlıktan, bazen susuzluktan, bazen ağrıdan, bazen korkudan, bazen uykusu çok geldiği için, bazen sancısı olduğu için, bazen de derdini anlatamadığı için ağlar. Her zaman neden ağladığını anlayamayabiliriz. Önemli olan ağlamalara kayıtsız kalmamaktır. Hiçbirşey yapamıyorsak sakince kucağımızda gezdirebiliriz. Uykuya geçiş için sakinlik gerekir. Bebeklerin duyguları annelerininki ile senkronize çalışır. Siz stresliyken bebeğinizin sakinleşip uyumasını beklemeyin.
5- Bazen her şeyi doğru yapsanız da uyumazlar. Bazen hiçbir sebep yokken uykunuz kaçmıyor mu sizin de? Bebek olması onu sizden farklı kılmıyor. O da küçük bir insan unutmayın.

6- Sosyal medyada gördüğünüz pembiş yataklarında mışıl mışıl uyuyan bebekler ve saçları fönlü yüzleri makyajlı annişler size kendinizi yetersiz hissettirmesin. Gerçek hayat böyle değil. Yaratılan bu illüzyonlar kafanızdaki normal algısını bozuyor. İlla ki takip edecekseniz kurgulanmış sahneler değil hayatını olduğu gibi tüm gerçekleriyle paylaşan annelerin hesaplarını takip edin. Hiç kimse mükemmel değildir unutmayın.
7- Sizi yargılayan, baskı yapan, iç sesinizi susturmaya çalışan insanlara kulaklarınızı tıkayın. Görüşmeme seçeneğiniz varsa bir süre görüşmeyin. Yetişkin insanların kalbini kırmamak için yavrunuzun çocuk ruhunu yaralamayın.
8- Uyku eğitimine karşı olduğum zaten aşikar ama bir gerçek var ki şuan uyku eğitimi verenlerden ziyade vermeyenler taşlanıyor. Sözde uzmanlar bebeğiyle uyuyan, bebeğini emzirerek veya kucağında uyutan anneye bunların yanlışlığı ile ilgili baskı yapıyor. İç güdülerini dinlemekse annelik, size hata yapıyorsun diyen dünyanın en iyi profu da olsa dikkate almayın. Bebeğinizi sizden daha çok kimse sevemez, düşünemez ve tanıyamaz.
9- Uyku konusu bir evde stres ve kaygı kaynağı değilse, bebek uyumaya zorlanmıyorsa, bebeğin iç güdüleri bir takım müdahaleler ile köreltilmediyse bebek ne zaman ve nerede uykusu gelirse uyur. Belki her bebek aydınlıkta uyuyamaz ya da annesine dokunmadan dalamaz ama uyuması için ekstra bir çabaya gerek kalmaz. Uykuyu savaş haline getirmeyin.
10- Bebek uyumak istemiyorsa saatlerce zorla onu yatakta tutmaya çalışmayın. Uykuya karşı direnç oluşturmasına sebep olmayın.
11- Bebeğiniz uyurken evden çıkıp gidiyorsanız uyumak istemeyebilir. Her zaman bebeğiniz uyanıkken onunla vedalaşarak çıkın.
12- Siz de insansınız. Her uyku vaktinde aynı sakinliği, aynı rahatlığı gösteremeyebilirsiniz. Şansınız varsa destek istemekten çekinmeyin. Bırakın o gün de geç uyusun. Bebeği babasına verip bir nefes alın, duş alın, bir bardak su için, kısa bir yürüyüş yapın. Siz dengeye geldiğinizde bebeğiniz de dengesini bulacak.

Bebeğim artık büyüdü (2+yaş) benim bunlardan haberim yoktu eğitim verdim, bunlara dikkat etmedim nasıl telafi ederim?
13- Çocukların ilk 7 yılında telafi çok daha kolaydır. Ve bu o kadar da zor değildir. Sarılmak, içten bir şekilde hatalarınız için özür dilemek(hem uyanıkken hem de o uykudayken), bolca göz ve ten teması kurmak çocuğa güven aşılar.
14-Birlikte geçirdiğiniz zamanlarda “an”da kalmaya özen gösterin. Telefonla, tv ile, evin işleri ile zihninizi meşgul etmeden sadece o ana odaklanın.
15- Uyku önceleri birebir güven veren konuşmalar yapın, hep yanında olduğunuzu onu çok sevdiğinizi söyleyerek uykuya yatırın.
16-Anne/baba çocuk arasındaki güven ve sevgiye dikkat çeken hikayeler okuyun.
17-Haber vermeden oda dahi değiştirmeyin. Vedalaşmadan babasına bile bırakmayın.
18-Yapacaklarınızı önceden haber verin. Fikrini sorun. Bir yere gitmek, bir yerden gelmek, bir yerde kalmak gibi konularda görüşlerine önem verin. İstemiyorsa zorlamayın. Çok mecbursanız ona mecburiyetinizi anlatın.
19-Duygularını sorun, dinleyin. Neden? diye sormayın. Olduğu gibi hislerini kabul edin. Henüz anlatamayacak yaşta ise siz duygularını aynalayın. Yargı ve yönlendirme olmadan, sadece “kızdın”, “üzüldün”, “sevindin” gibi…
20-Bazen hiç alakasız birşey için (örn. suyunu döktüğü için) ağlama krizine girebilir. Bu ağlamalar başka duygularının yansıması olabilir. Yanında olarak isterse sarılarak destek olun. Susturmaya, avutmaya, dikkatini dağıtmaya çalışmayın. Sizin kafanızda ağlamak yanlış bir davranış olarak kodlanmış olabilir, bunu kırmaya çalışın. Ağlamak doğal bir rahatlama yöntemidir ve normaldir.
21- Oyun en iyileştirici yöntemlerdendir. Saklambaç ve ce-ee oyunları, onu bir bebek gibi kucağınızda gezdirip ninni söylemek (yaş olarak geriye dönme oyunları), beraber hikaye uydurmak, uyku öncesi enerjikse yastık savaşı zıplamaca gibi enerjik oyunlar, eğer sakinse vücut veya ayak masajı iyi gelebilir.
22- Çocuğunuz ayrı odada yatıyorsa ve bundan açıkça rahatsızsa, imkanınız varsa yatağını bir süre odanıza alıp yatağınızın yanına birleştirmeyi düşünebilirsiniz veya uykuya dalana kadar yanında uzanabilirsiniz.
Gece boyu kalkışların sebepleri nelerdir ve bebeğe zararlı mıdır? 
23- Deliksiz uyumazsa bebeğinizin büyüyemeyeceğini, büyüme hormonunu yeterince alamayacağını iddia edenlere aldırmayın. Çocukların en az 4 yaşına kadar (hiç emmese dahi) geceleri farklı sebeplerle defalarca uyanabileceğini unutmayın.
24-Emen bebekler için gece sütü, uykuda elde edeceği faydaları ve daha fazlasını sağlar. Gece sütü büyüme ve uyku hormonlarının yanında “Triptofan” adı verilen bir amino asit içerir. Triptofan beyin fonksiyonlarının gelişimi için elzem olan seratoninin öncüsüdür. Yaşamın ilk yıllarında daha çok triptofan alımı daha çok seratonin alıcısının gelişmesine yardımcı olur. Gece sütü ayrıca seratoninin sentezlenmesini sağlayan amino asitler de içerir. (Narvaez,2013)
25- Yetişkinler de deliksiz uyumazlar. Sadece biz tam olarak uyanmadan geri dalmayı kendi kendimize başarabiliriz. Bebeğinizin de beyni bunu başarabilecek kadar geliştiğinde kendi kendine dalmayı öğrenecek. Bir süre daha sizin desteğinize ihtiyacı var.
26- Bazı bebeklerin emerek uyuması ve uyanınca emerek geri dalması normaldir ve sakıncalı değildir. Uyku ile memeyi bağdaştırmasının yanlış olduğunu düşünenler bebeğin doğal ve içgüdüsel davranışlarını hiçe saymaktadır. Hiçbir anne bebeğine memede uyumayı öğretmez bu onların en doğal davranışıdır. Çünkü meme hem fiziksel hem ruhsal rahatlama sağlarken, uyumak için gerekli olan anneye yakınlık ihtiyacını da karşılar.
27- Emmese dahi bir bebeğin annesi ile beraber uyumak istemesi normaldir. Doğadaki tüm yavrular gece annelerine yakın uyurlar. Bu onların hayatta kalması için onlara verilmiş bir kendini koruma içgüdüsüdür.
28-Çocuğunuz dönem dönem normalden daha sık uyanır ve emiyorsa emmek ister. Buna genellikle büyüme atakları sebep olur. Özellikle ilk 6 ayda bu ataklarda bebek büyüyen bedenine göre artan süt ihtiyacını memelere haber vermek için daha sık emerek memelerdeki sütü çoğaltmaya çalışır.
29- Prolaktin (süt üretimini sağlayan) hormonu gece tavan yapar. Sütünün az olduğu, bebeğinin az kilo aldığı veya yeterli beslenemediği söylenen anneler gece daha sık emzirerek bu sorunları aşabilirler. Özellikle mama bırakmaya çalışıyorsanız gece boyunca sık sık emzirin.
30- Adh hormonu sebebiyle insanlar uykuda çiş yapmazlar. Bebekler de buna dahil. Ancak uykuları hafiflediğinde çişleri gelebilir ve bunun rahatsızlığı ile uyanabilirler. Gece sık uyanışlarında çiş yapıp yapmadığına dikkat edin. Eğer yapıyorsa tuvalet iletişimini araştırıp içinize sinerse deneyebilirsiniz.
31- Diş çıkarırken, hastayken, gündüz çok fazla uyarana maruz kaldıysa, reflüsü varsa, çalışan anneyseniz bebeğiniz sık uyanabilir.
Çalışan annelere ipuçları:
32-Bebeğinizi işe başlıyorsunuz diye sizden veya memeden ayrı uyumaya alıştırmanız gerekmiyor. Bakacak kişi ile kademeli bir alışma süreci geçiren bebek, onunla farklı bir şekilde uyuma konusunda sorun yaşamaz.
33- Bebeğinizle vedalaşmadan gitmeyin. Siz giderken arkanızdan ağlaması, uyanıp sizi bulamadığında yaşayacağı kaygıdan daha iyidir.
34- Eve geldiğinizde mümkünse üzerinizi dahi değiştirmeden önce bebeğinizle ilgilenin. Bazen bebekler annelerine işten geldiklerinde bekledikleri şekilde koşup sarılmaz hatta ilgi göstermezler. Kötü hissetmeyin. Her ne yapıyorsa ilginiz onda olacak şekilde sizi çağırmasını veya istemesini bekleyin.
35- Siz eve geldikten sonra yemek istemiyor sadece emmek istiyorsa bırakın emsin. Karnını doyurmuyor hasretini gideriyor buna emin olabilirsiniz. Bebeğiniz özellikle 1 yaşından küçükse bu emme sürecinde ten teması da yaparak bağınızı güçlendirebilirsiniz.
36- Yatmadan önce gün içinde neler yaptığı ile ilgili konuşun. Konuşabiliyorsa kendi anlatsın, konuşamıyorsa siz onun yerine anlatın. Onu çok özlediğinizi vurgulayın.
37- İşe gitmenizden mutlu değilse ve bunu açıkça ifade ediyorsa duygularını ve ağlıyorsa ağlamalarını kabul edin. İşe gittiğinizi ve işten geldiğinizde bebeğinizin mutlu oluşunu sahneleyen oyunlar oynayın, hikaye uydurun, kitaplar okuyun, resim çizin.
38- Kararsız ve tedirgin olursanız bebeğiniz de huzursuz olur. Kadının üretmesi ve çalışması kadar normal birşey yok. Çocuğunuza anneler babalar çalışır diyerek açıklama yapın. Para kazanmak, sana yemek almak, oyuncak almak için çalışıyorum demeyin. Siz işe gitmeyin diye yemeyi bırakabilir.
39-Gece beraber veya dokunabileceğiniz şekilde yakın bir yatakta uyutun. Hem o kokunuza doysun, hem siz sık uyanışlarında yataktan kalkıp uykunuzu bölmeyin.
40- Gece kalkmasın diye emzirmeyi sonlandırmayı düşünmeyin. Emmeye değil sizi özlediği için kalkıyor. Özellikle 1 yaşından sonra emme davranışının altında genellikle duygusal ihtiyaçlar yatar. Emerek kolayca bu ihtiyaçlarını giderir emen bebekler. Emzirmeyi kesseniz de uyanmaya çok büyük ihtimalle devam eder. Çünkü siz ihtiyacı değil ihtiyacını giderdiği yöntemi ortadan kaldırmış olursunuz.

26 Thoughts to “UYKU İPUÇLARI”

  1. Merhaba cok guzel
    Bilgiler vermissiniz, bizim
    Evde kizimin kirki ciktigindan beri uyku konusu stres ve kaygi yaratiyo:( emerek uyuyo kizim suanda 7,5 aylik..beni cok yoruyo bu uyku mevzusu bazen esimde kucaginda uyutabiliyo ama cok nadir..ayni odada uyuyoruz halen ve suan ayaklanmaya ve bilinclenmeye basladi, odasini ayirmak icin gecmi kaldim sonra zor olurmu die endise ediyorum acikcasi.. ama oda ayirirsam gece kalkip emzirme vb bana zor olacak ama gecikirsemde sonra kizim alismakta zorlanir die korkuyorum:( sizca ne yapmaliyim?

    1. Merhaba,
      Bebekler memede uyurlar ve bu normaldir. Dönem dönem çok sık emerler hatta bazen meme ağızda uyurlar. (özellikle diş çıkarırken ve atak dönemlerinde). Ani bebek ölümü sendromu riskinden dolayı ve güvenli bağlanmayı desteklemek için ilk 2 yıl aynı odada ve birbirine dokunacak mesafede uyuması önerilir anne ile bebeğin. Yani oda ayırmak için çok erken. Bebeğinize ihtiyaç duyduğu yakınlığı bugün verirseniz yarın sizden daha kolay ayrılır. Bedensel olarak 2, ruhsal olarak 4 yaşına kadar çocukların anne ile derin bağları devam eder. Yatak/oda ayırma konusunda bir yazı yazmayı planlıyorum ancak buraya ekler miyim bilmiyorum. Facebook veya instagramdan takip ederseniz daha çok paylaşım yapıyorum. Oda ayırma konusunda endişenizi giderecek kadar kendi tecrübemi kısaca yazayım. Kızım 27 aylık olana kadar beraber yattık. 27 ay içinde sadece 2-3 ay kadar yatağımızın yanına yapışık bir yatakta yattı geri kalan 24 ayda koynumda benimle bizim yatağımızda yattı. 27 aylıkken bir gece gidip odasına yatağına oturdu ve ben artık burada uyuyacağım dedi. 3 aydır da odasında yatıyor 30 aylık şuan. Kendi hazır olduğunda kendi isteği ile hiç sorun yaşamadan ayrıldık. Çünkü bana doydu. Fiziksel olarak bana yakın olma ihtiyacını fazlası ile tatmin etti bu yüzden ne direniş, ne kavga, ne sıkıntı yaşamadık.

  2. O kadar çok karmaşa yaşadım ki bu konuda aklım başka kalbim başka söylüyordu . ebeveynlik zaten yeterince zor bir terazi insan aklında. İçimde derinlerde bu tüm zorlanmalara rağmen bir huzur vardı. Doğduğu günden beri kızım slingle büyüttüm. Bakıyorum benim ona onun bana ihtiyacı var. Zaten zamanı geldiğinde ayrışacağız şu an tüm uykusuzluk ve zorlanmalara rağmen bu süreci birbirimize merhem olarak geçirmek en güzeli.
    İnanın yazdıklarınız kalbimin ve aklımın tam bir teraziye gelmesine imkan verdi. Şu an çok huzurluyum. Resmen dile gelmeyen duygularımın lisanı oldunuz.

    1. Nasıl mutlu oluyorum böyle geribildirimler gelince anlatamam. Siz de bana motivasyon kaynağı oldunuz. Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için 🙂

  3. Memede uyuması normal mi? Emzik ve sallanarak uyuyan bebekten daha zoru memede uyuyan bebek diyor her yazı her uzman; ben de meme-uyku baglantisını kesemedigim icin kendimi suclu hissediyorum baska hicbir sekilde uyumuyor benden baska kimse uyutamiyor sadece memede uyumak istiyor geceleri sık sık uyanıp kısa sürelerde emip geri uykuya dalıyor bazen çok yorucu oluyor ve beni yıpratiyor
    Bikac kez baska turlu uyutmayi denedim ama cok agladı ve ben baska bir sakinlestirme yöntemini basaramadigimdan yine emzirmek zorunda kaldim bu da beni daha cok yipratti beceriksiz hissettirdi
    Bir de uyku saatleri konusunda çok dikkatliyim sanirim bu da ben de bi takinti oldu gerci 17 aydir uykuyla ilgili hersey ben de takinti oldu cunku cok yoruldum
    Uyku süreli , yatma ve uyanma saatleri hakkinda da bilgi verebilir misiniz? Sizin söyledikleriniz bugüne kadar uykuyla ilgili bildiklerimden çok farklı ve daha cok sormak istediklerim var ama simdilik bu kadar ; sevgiler

    1. Merhaba,
      Kaynakların ne dediğinden ziyade ben içgüdülerimi ve bebeğimin ihtiyaçlarını dinliyorum. Bu şekilde ebeveynlik şekline de doğal ebeveynlik (attachment parenting) deniyor. Zaman zaman zorlasa da (meme emmeden uyusa da zaman zaman zor olacak) memede uyutmak benim için sorun olmadı neredeyse 32 aydır. O emerken beraber yatıp dinlenebiliyoruz. Çok uzun zamandır (sanırım 1,5 yıldır falan) memede 3-5 dakika içinde uykuya dalıyor. Bazen emmeden de uyuyor(arkasını dönüp veya masajla). Dönem dönem gece emmeleri sıklaşıp azalabiliyor. 32. ay bitmek üzere ve ikimiz de böyle çok mutluyuz. instagram kullanıyorsanız Uzman psikolog “oyacanak”ın hesabını takip edin derim. Emzirme ile ilgili “lllturkiye.org” sitesini inceleyin. Doğal ebeveynlikle ilgili “http://www.attachmentparentingturkiye.com/” web sitesini inceleyin. Facebookta “Emzirme Sanatı” ve “Attachment Parenting Türkiye” gruplarına üye olun.
      W. Sears – Doğal Ebeveynlik ve Isabelle Filliozat – Çocuğun Duygusal Dünyası kitaplarını alıp okuyun. Uyku saatleri ve süreleri ile ilgili çizelgeleri bir kenara bırakın. Kendinizi yetersiz hissettiren herşeyi kenara koyun. Rahatlayın ve bebeğinizin neye ihtiyacı var, sizin iç sesiniz ne diyor ona odaklanın. “http://www.bidunyacocuk.com/363-2/” bu çeviri de psikoloji profesörlerine ait. Açılır menüden blog-uyku başlığına tıklarsanız orada da bölüm bölüm yer alıyor. Umarım faydalı olur. Sevgiler

  4. Merhaba,
    Öncelikle yaklaşımınız son derece içten ve rahatlatıcı 🙂 çok teşekkürler tüm bu içimizde bildiğimiz şeyleri bize hatırlatış şekliniz için :).
    kızınızın odasına kendi isteğiyle geçtiğini yazmışsınız yorumda ve bundan önce hep sizinle yattığını. ben bunu çok istedim çok da denedim. Ama yanımızda yattığı sürece meme ağzında uyumak istemesi beni de onu da çok yoruyor. Bu sebeple kendi yatağında aynı odada uyuyoruz hala, 19 aylık şu anda oğlum. Ben istiyorum ki sarılalım uyuyalım dediğiniz gibi doyalım o yakınlığa ama yanımda yattığı sürece sürekli meme istemesi ağzından düştüğü anda uyanıp yeniden istemesi çok yorucu 🙁

    1. Merhaba Pelin hanım,
      Kızımın kendi kendine odasına geçişi 27. aydan sonra oldu. Özellikle 16 ay sonrası büyük bir atak var ve mental olarak çok büyük değişimler yaşıyorlar. O yüzden bu dönemde meme ağızda uyumalar çok normal. Genellikle 24-26 ay civarı düşkünlük oldukça azalıyor. Biraz daha sabredin derim 🙂

  5. Merhabalar oğlum 82 günlük gayet istekli bir şekilde etmiyordu emmeyi çok seviyorudu ne zaman istese veriyordum ve emiyordu fakat bir haftadır sol göğsümu emmek istemiyor verdiğim zaman bir dk emiyor sonra başını geriye atarak memeyie reddediyor ve ağlamaya başlıyor buna çok üzülüyorum ve bebeğim emmeyi bırakacak diye çok endiseleniyorum ne yapmam gerekiyor teşekkür ederim

    1. Merhaba Şule hanım, birçok sebebi olabilir bunun. Emzik biberon kullanımı, gaz sıkıntıları, alerj, veya hassasiyetler, uykuya çok geç kalması gibi. Detaylıca değerlendirmek gerek. Sosyal medya kullanıyorsanız bana facebook veya instagramdan @bidunyacocuk üzerinden mesaj yazın detaylı konuşalım.

  6. Ne güzel yazmışınız yine,kaleminize sağlık.. 2,5 aylık kızımı her istediğinde emzirmeye çalışıyorum ve doğal olarak memede uykuya dalmayı çok seviyor.. şimdilik ben d seviyorum sanırım.ama bazı geceler yorucu ve gergin geçiyor çünkü gerçekten kolay değil.. üstüne bir de “memede uyutma,kucağa alıştırma” adlı çevresel baskılar da doğal ebeveynliği benimsemeye çalışan biz acemi annelerin kafasını iyice karıştırıyor…her tarzın farklı bir sorunu var sanırım; ama sizin yazılarınızla güç bulup çevreye direniyorum açıkcası.. teşekkürler, sevgiler

    1. Merhaba Kübra hanım, bence odak noktası çocuğun ihtiyaçları ve kendi iç sesiniz olunca her iki tarafı mutlu edecek ortak bir yol bulunuyor zamanla. Şuan bebeğiniz çok küçük öyle küçük ki anne karnında bile daha uzun kalmıştı öyle düşünün 🙂 henüz sizden ayrı bir birey olduğunun bilincinde değil. Zamanla ayrılmaya başlayacak zaten. Belki kendi tercihi ile belki biraz sizin de desteğinizle farklı şekillerde de uyuyacak bunu zaman gösterir. Sadece şunu demek istiyorum. Hiçbir zaman amaç uyutmak, beslemek gibi basit değil, bunları yaparken bir iletişim bir ilişki kurmak. İlişkiye odaklı kaldığınız müddetçe üzerinizdeki uyudu uyumadı, emdi emmedi. yedi yemedi baskılarından sıyrılabilirsiniz. Sevgilerimi gönderiyorum…

  7. Merhaba 18 Kasım’da 1 yaşına girecek bir kızım var .geceleri çok sık uyanıyor 7 8 kere emmek istiyor sürekli.uyku eğitimini o kadar araştırdım ki kafam çok karıştı psikolojim bozuldu neden benim bebeğim uyumuyor diye.uygulamaya geldiğimiz de sonuç çok fazla ağlayan ve emmek için yakama yapışan bi bebek .sizin yazdıklarınızı okuyunca bebeğime haksızlık yaptığımı farkettim ?evet çok uyanıyor çok uykusuz kalıyorum çokta gergin oluyorum ama onlar ağlamasın heleki annesine dokunamadığı için hiç ağlamasın ?teşekkür ederim hislerimi kendime anlatmaya çalıştığım şeyleri ortaya çıkarmama yardımcı olduğunuz için ❤️?

    1. Çok teşekkür ederim. En büyük amacım kendi iç sesinizi duymanıza vesile olmak. Bunu başardığım için çok mutlu oldum 🙂

    2. Burcu hanim her postunuzdan sonra bir uyku egitimcisini unfollow ediyorum ☺️ Gebelikten beri dogal ebeveynlige hayran olsam da dervis olmadigim sonucunu cikarip bakmisligim var uyku egitimlerine ?

      Uzatmayayim sorum su, bebegimin yatagini birlestirdik iki gundur boyle yatiyoruz, daha once de ayni yatakta yatıyorduk, su an 5 aylik. Memede uyuyor, cok nadir de sallayarak. Simdi ben gece uyuttugumda biraz kendime vakit ayirabilmek icin yanindan kalkmak istiyorum, max 45 dakikada uyaniyor. Bunu nasil cozebiliriz? Zaten kesintisiz uyudugu 2-3 saat. Gece uyandikca emziriyorum ama bana biraz alan tanisin istiyorum ilk uykusunda bari. Biliyorum o daha bebek ama ben de ozgurluge cok alismisim ☺️ Gece uykusunu 21.30/22.00 gibi yapiyoruz. Bunun oncesinde 19.00-20.00’de uykusu geliyor mesela, ben hala karar veremedim bu uyku gece uykusu mu? Cunku boyle memede (kucakta) uyudugunda max 1 saate uyaniyor, ben de devam ettirmeye ugrasmadim bu uykuyu cunku 19.30’da yatmak istemiyorum. İstemeli miyim? ☺️

      İlginiz icin cok tesekkurler

  8. Merhaba kaleminizi çok seviyorum, çok rahatlıyorum yazdıklarınızı okudukça. Kalıplaşmış düşüncelerin dışına çıkıp iç sesimi dinleyebiliyorum. Her ne kadar iç güdülerimi takip etsemde etkileniyorum sanırım söylenenlerden. Aa odasını hala ayırmadın mı, uyku eğitimi ver mutlaka seni de mahvedecek… vs. Oğlum 8,5 aylık. Memede emerek uyurdu başlarda ve ben bundan memnundum ama sonraları kucakta sallanarak uyumaya alıştı. Kucakta kalma süresi de gittikçe artıyor. Yatağında uyumaya alıştıramadık. Uyku eğitimi vermek istemiyorum. Kucakta uyuması da çok yoruyor, artık taşıyamıyoruz uzun süre. Ne yapmam lazım, nasıl uyuması gerekiyor bilmiyorum ?

    1. Merhaba, ergonomik kanguru kullanıyor musunuz? Kanguruda gezdirerek uyutmak çözüm olabilir. Kollarınız ağrımaz ve daha hızlı uyur. Dönem dönem sallanma ve temas ihtiyaçları olabiliyor/artabiliyor bebeklerin.

  9. Merhaba bebeğimi sallayarak uyutmaya alıştırdım onu incitmeden nasıl bırakabilriz

    1. Merhaba, ayakta sallıyorsanız önce kucakta ayakta dolaştırmaya geçebilirsiniz. Dolaştığınız süreyi de gün gün kısaltıp yatağa geçerek yatakta emzirerek veya pışpışlayarak, dalana kadar yanında kalarak uykuya geçişine yardımcı olmayı deneyebilirsiniz. Tavsiyem uyuduktan sonra kıpırdatmamanız yönünde olur. Kaldırıp başka yere geçirince genelde uyanıyorlar. Bu yüzden en rahatı aile tercihlerinize göre anne yanı beşik/yatak veya yatak paylaşımı olabilir. Sevgiler

  10. Burcu Hanım bu yazıyı okumam tesadüf mü oldu bilmiyorum ama en çok ihtiyacım olan şeyleri buldum yazınızda. Oğlum şu an 17 aylık ve ben ona 6 aylıkken uyku eğitimi verdim. Son derece ısrarlı oldum bu konuda, geri adım atmadım, bunu çok üzülerek, içim parçalanarak söylüyorum. Ama sonuçta bebeğim hiçbir şekilde uyku konusunda benim beklediğim yönde ilerleme kaydetmeyi. Yaklaşık 7 hafta sonra uyku eğitimi sayfasını kapattım ancak uyku eğitimi esnasında oluşturduğumuz düzen bizi çok etkiledi. Doğruları, yanlışları ayıramadım bir türlü. Uyku eğitimi odaların ayrılmasını, emzik varsa bırakılmasını ve gece emmesinin de kesilmesini söylüyordu. Odasını ayırdım, emziği bırakırdım ancak gece emzirme konusunda katı davranmadım. En az 1 yaşına kadar gece emzirmeye bırakmayı düşünmüyordum. Sonrasında sürekli uyanmalar, ama işin kötü yanı uyanıp oturmalar, geri dalamamalar ve benim ayakta sallayarak uyutuyor olmam, bunun da beni çok yıpratması ve depresif olmam sırasıyla gerçekleşti. Şu an odası ayrı, gece emzirmeyi yaklaşık 2 haftadır bıraktım ancak gece uyanmalar devam ediyor. Neden neden derken yazınızı okudum. Attığım her adım yanlışmış gibi geliyor artık. Ne yapacağımı şaşırdım. Geçmişe baktığımda uyku eğitimi zaten başlı başına bir hataydı bunu kabul ediyorum, çok üzülüyorum ancak telafisinin olabileceğini duymak içimi biraz olsun rahatlatıyor. Emzirmek konusundaki cümlelerinizi de okuyunca gece emzirme konusunda geri adım atmayı düşünüyorum. Yatağını da yanıma getirmeyi planlıyorum. Sizce bu kafa karışıklığı yaratır mı? Ayakta sallamak konusu da maalesef bir türlü terkedeğimiz bir şey. Bu arada gündüz uykuları çok iyi. Ortalama 2 saat uyuyor.

  11. Merhaba nasıl güzel bir yazı ya az önce hüngür hüngür ağladım kendi kendime beddua ettim eğitim vermeye çalışıyorum 10 aylık oğlum emerek uyuyor diye allahım yazı o kadar iyi geldi ki su gibi okudum kaleminize sağlık

  12. Yaa nasil mutlu oldum okurken..herkes uyku egitimi vermedgm icin ve memede uyuttugum icin bana kndimi kotu hissettirirken bu yazi bna ilac gbi geldi. Anlatmnz da cok guzel. Birisi sarilsa,sirtimi sivazlasa bu kadar iyi hsseder,bu kadar duygulanir ve bu kadar mutlu olurdum. Sagolun 💕⚘

  13. Hem yazılanları hem yorumlari okudum .Belki de böyle bir yazı bekliyordum.Guya uyku eğitimi ayağına bebegi kucağıma almayayim tekrar uykuya dalar diye beklerken bebeğimle dün gece gözgöze geldim ben bunu istemiyorum deyip vazgeçtim .bir yerde okudum hemen agladiginda kucağınıza alirsaniz bebek sizi kandirmis demektir diye .yahu annesi varken sarılsın memesinde uyusun dedim kendi kendime . prematüre annesi olarak 20 gün kucağıma alamadığımdan midir bilmiyorum ama gerçekten doğduğunda onu kucağıma alamamak üstüne bir de 20 gün kokusunu içime cekememek belki de ondan çok ben istiyorun onunla uyumayı .uyuyunca resmen dünyan duruyor.uyku eğitimi düşünürken bu yazı beni 8 ay öncesine döndürdü . teşekkür ederim.

  14. Ne kadar teşekkür etsem az, tüm bunları kaleme alıp bir çok insanın gönlünü rahatlattığınız için. Zira ben, yıllar sonra, tüm yaptıklarımın adım adım, bir kez daha doğru olduğunu görerek inanılmaz rahatladım yazınızı okuduktan sonra: memede uyutmak, gece defalarca emzirmek, çok erken uyutup, erken uyanmak.. Ben yıllardır sabah 5te uyanıyorum mrsela. Çünkü her iki çocuğum da yıllardır akşam 6buçukta yatar, sabah 5buçuk, 6 gibi kalkarlar. Tüm söylenilenlere kulağımı tıkamıştım, iyi ki de öyle yapmışım, hem çok zeki, hem şükürler olsun sağlıklı çocuklarım. Yalnız 4 yaşında öğle uykusu uyumuyor kızım, bu duruma çok üzülüyorum. Elzem midir? Toplamda 12 saat kesintisiz gece uykusu yapıyoruz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.