Hamile kaldınız ve yapılacak onlarca iş var. Nereden başlayacağınızı dahi bilmiyorsunuz. Ben nereden başladım, doktor seçimi ile. Unutmayın doğru doktor seçimi bebeğinizin tüm geleceğini değiştirecek kadar önemli olabilir. Ben en başından beri normal doğum yapmak istediğim için, normal ve hatta müdahalesiz doğal doğumu, doğumhanede ten temasını ve emzirmeyi, sezaryen gerekmesi durumunda doğumun kendi kendine başlamasını beklemeyi destekleyen bir doktor arayışına girdim. Seçim yaparken doktorun doğum yaptırdığı hastaneyi de araştırdım. Anne bebek dostu hastane olması tercih sebebim oldu. Beklentilerimi paylaşarak doktor seçimi yaptığım için,  hem hamileliğim hem de doğumum hayal ettiğimden daha güzel ve rahat geçti.

Doğum yaptığım günü benim için kolaylaştıran diğer etken ise her zaman yanımda olan, her konuda bana koşulsuz destek veren eşim oldu. Siz de kendinize bu desteği size sağlayacak kişiyi önceden belirlemelisiniz. Bu kişi anneniz, kayın valideniz, kardeşiniz, eşiniz, arkadaşınız veya bir doğum koçu olabilir. Bu kişinin en önemli görevi sizin bebeğinizle buluştuğunuz andan itibaren ayrılmamanız ve rahat etmeniz için gereken tüm önlemleri almak olmalı.

Doğum şekliden bağımsız olarak anne doğumdan yeni çıktığında yorgun ve bitkin olur, ona sağlanacak en iyi destek bebeğini kucağına verip odayı loş hale getirip olabildiğince sakin ve sessiz bir ortam yaratmaktır. Ama maalesef bizde bebek doğar doğmaz bütün akrabalar hastaneye doluşur. Anne bir türlü bebeğini rahat rahat emzirecek ortamı bulamaz, bulduğunda da başında birkaç kişi sürekli farklı yorumlar yaparak anneyi strese sokar. Yeterince sık beslenemeyen bebek uyanamaz, şekeri düşer, sarılığı yükselir ve böylece mama devreye girer. İşte bu durumları engellemek için yanınızda bir destekçi olması çok önemli. Benim şansım gurbette olmam ve sabaha karşı doğum yapmam oldu. Hastaneye annem ve babam dışında kimse gelmedi. Hemşireler sık sık bebeğimi emzirmemi söylemek ve yardıma ihtiyacım olup olmadığını sormak  için odaya geliyorlardı. Bebeğimi kucağımdan hiç indirmedim diyebilirim.

Eğer planlı sezaryen doğumunuz olursa veya gündüz doğum yaparsanız en azından doğum olana kadar kimseye haber verilmemesini isteyin. İlk saatlerinizde bebeğinizle yalnız kalma fırsatı yakalarsınız. Sonrasında gelenleri de destekçiniz sizin için idare eder, emzirmeniz gerektiğinde misafirleri çıkarabilir veya bekletebilir. Bebeğe istemediğiniz bir müdahale yapılmak istenirse sizinle birlikte karşı çıkabilir, kararlarınızı destekleyerek sizi biraz olsun rahatlatır.

Birçok anne adayı hamilelik boyunca doğuma odaklanır. Ama aslında doğum zor veya kolay, bir şekilde geçip gidiyor. Hiç kimsenin ne kadar önemli olduğundan bahsetmediği ama asıl önemli olan şey ise en az iki yıl boyunca devam edeceğiniz emzirme sürecidir. Emzirmeye yaptığınız başlangıç o kadar kritiktir ki, bebeğinizin anne sütüyle büyüyüp büyümeyeceğinin belirleyicisi olabilir. Peki doğum günü geldiğinde bizi neler bekliyor? Doğru bir başlangıç için neler yapmalıyız? Sonraki yazımda.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.